Drie nieuwe afvalzakken, één duurzame toekomst

Sinds 1 januari 2021 kan je een nieuwe restafvalzak, een nieuwe gft-zak en een uitgebreide pmd-zak buiten zetten.

Tot en met 31 juli 2021 kan je ook nog de "oude" gemeentelijke restafval- en gft-zakken gebruiken. De pmd-zakken kunnen altijd aangeboden worden, met de uitgebreide regels in toegepast.

Wat na 30 juli 2021? Enkel de intercommunale restafvalzakken en gft-zakken(*) kunnen nog buiten gezet worden.
Heb je nog gemeentelijk afvalzakken in je kast liggen? Check via deze link of jouw gemeente een omruilactie organiseert. 

(*) Bever en Grimbergen blijven met gemeentelijke afvalzakken werken, Merchtem blijft met gemeentelijke gft-zakken werken.

Waar kan je de afvalzakken kopen?

In elk van de 17 deelnemende steden en gemeenten kan je de afvalzakken aanschaffen. Op weg naar het werk, naar de crèche, school of sportclub … Je vindt ze dus niet alleen in jouw vertrouwde winkel, maar ook in de verkooppunten in de buurgemeenten. 

Op deze kaart kan je alle verkooppunten van de nieuwe restafval-, pmd- en gft-zakken in jouw buurt terugvinden. Deze kaart krijgt continu updates.

 

 

In 2021 sorteer je echt op jouw maat

De nieuwe uniforme restafval- en gft-zakken zijn verkrijgbaar in 3 formaten: 60L, 30L en 15L. Je kiest ze dus helemaal op maat van jouw levensstijl.

 

Beeld 3 nieuwe afvalzakken

Eén regio, één prijs. Intradura sprak voor de restafval- en gft-zakken een gemeenschappelijk tarief af met alle lokale besturen.

PMD-zak: de verandering zit vanbinnen

De pmd-zak blijft die typische blauwe zak van 60 liter die we al lang kennen. Bij de pmd-zak zit de verandering van binnen, niet van buiten. Je kan hem dan ook na 30/06 blijven gebruiken.

Vanaf 1/1/2021 zijn de sorteerregels voor pmd uitgebreid. Je mag er dus alle plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons in sorteren. Je vindt de nieuwe sorteerregels hier terug.

 

Oefen de nieuwe sorteerregels op www.sorteergame.be!

Sorteergame NL

Wat betekenen de iconen op de zak?

icoon - het max gewicht toegelaten

Maximaal gewicht dat de zak mag wegen. 
icoon - tussen 18u en 6u buiten zetten
Plaats je zak tussen 18u en 6u buiten.
icoon - scherpe voorwerpen inpakken
Pak scherpe voorwerpen zoals stukjes glas, goed in.
icoon - hoe zak dichtknopen
Knoop de zak goed dicht. Wil je weten hoe? Klik hier verder.
icoon  - restafval 30liter
 RES = restafval (huisvuil)   
Icoon - GFT
 GFT (groenten-, fruit- en tuinafval)
Minder (rest)afval kan

Je hebt er alle baat bij om bewust te sorteren, voor het milieu én je portemonnee. Vandaag hoort meer dan de helft van het afval in de restafvalzak daar eigenlijk niet in thuis, met gft en plastics op kop. Je zal verbaasd zijn hoe snel de afvalberg slinkt door eenvoudige stappen als juist sorteren, creatief spullen hergebruiken of thuiscomposteren.