Drie nieuwe afvalzakken, één duurzame toekomst

Alle goeie dingen komen per drie! Ook de nieuwe kleuren die binnenkort in jouw straatbeeld verschijnen. Vanaf 2021 kan je een nieuwe restafvalzak, een nieuwe gft-zak en een uitgebreide pmd-zak buiten zetten.

 

Wat verandert er voor jou? Niet zo gek veel. Wel wordt de afvalverwerking in jouw regio eenvoudiger, efficiënter en duurzamer. Samen met jouw gemeente zal het afvalbeleid in de hele regio in één klap klaar zijn voor de toekomst.

Vanaf 2021 sorteer je echt op jouw maat

De nieuwe uniforme restafval- en gft-zakken worden verkrijgbaar in 3 formaten: 60L, 30L en 15L. Je kiest ze dus helemaal op maat van jouw levensstijl. De pmd-zak behoudt zijn formaat.

Nieuwe look
De bonte kleurenwaaier van afvalzakken in de regio wordt vervangen door een zwarte restafvalzak en een lichtgroene gft-zak.

 

Beeld 3 nieuwe afvalzakken

 

Eén regio, één prijs. Intradura sprak voor de restafval- en gft-zakken een gemeenschappelijk tarief af met alle lokale besturen. De prijs van de pmd-zakken is 0,15 euro/zak. 
 

Deelnemende gemeenten

Overal beschikbaar
In elk van de 17 deelnemende steden en gemeenten zal je de afvalzakken kunnen aanschaffen. Op weg naar het werk, naar de crèche, school of sportclub … Je vindt ze dus niet alleen in jouw vertrouwde winkel, maar ook in de verkooppunten in de buurgemeenten.

 

Deelnemende steden en gemeenten NL - drie nieuwe afvalzakken okt 2020
Waar kan je de afvalzakken kopen?

Op deze kaart kan je alle verkooppunten van de nieuwe restafval-, pmd- en gft-zakken in jouw buurt terugvinden. Deze kaart krijgt continu updates.

 

 

Overgangsperiode

Vanaf nu tot eind juni 2021 kan je zowel oude als nieuwe afvalzakken buiten zetten. Een grote voorraad bestaande afvalzakken inslaan heeft weinig zin, want je kan ze maar tot eind juni 2021 aanbieden. Heb je toch een te grote voorraad, informeer dan tijdig bij buren, familie, vrienden … wie zakken wil overnemen.

Minder (rest)afval kan

Je hebt er alle baat bij om bewust te sorteren, voor het milieu én je portemonnee. Vandaag hoort meer dan de helft van het afval in de restafvalzak daar eigenlijk niet in thuis, met gft en plastics op kop. Je zal verbaasd zijn hoe snel de afvalberg slinkt door eenvoudige stappen als juist sorteren, creatief spullen hergebruiken of thuiscomposteren.