Educatief materiaal kleuteronderwijs

Afval

Het zandkasteel: De vuilnisman
Afbeeldingsresultaat voor Het zandkasteel: De vuilnisman

Op de website van schoolTV.nl vind je een aflevering van het programma 'het zandkasteel' over de vuilnisman.
Sassa, Toto en Koning Koos zitten aan tafel en eten een appel. Toto laat per ongeluk een stukje van zijn appel vallen. Hij wil het oprapen, maar Sassa zegt dat het vies is en dat hij het weg moet gooien. Toto speelt dat hij een vuilnisman is en haalt al het afval op met de kiepauto. Inclusief het bijhorende lessenpakket:

pdf bestanddevuilnisman.pdf (105 kB)

Zwerfvuil, opruimen en sorteren stimuleren

De educatieve uitwerking bij Schaap zwemt (niet) bevat inspirerende suggesties en bruikbaar materiaal waaronder stickervellen om op een eenvoudige en speelse manier begrip rond zwerfvuil, opruimen en sorteren te stimuleren bij kleuters.
Meer info: Werkboek Schaap | Mooimakers

SorteerGame Intradura
Sorteergame NL - Sorteer jij beter dan ik?

Sinds 1 januari werden de sorteerregels van PMD uitgebreid, vanaf nu mag er veel meer in de blauwe zak. Deze sorteerregels gelden ook voor scholen.
Test de kennis van de leerlingen met onze SorteerGarme. Tijdens het spel zie je wat je goed en fout hebt gedaan met nadien een uitleg waarom het wel of geen PMD is.
Meer info: Sorteergame | Intradura

Sorteerregels PMD, papier en glas

Op de website van Fost Plus vind je de sorteerregels van PMD, glas en  Papier & karton uitgebreid terug met veel afbeeldingen en antwoorden waarom een voorwerp wel of niet bij de afvalstof hoort: Sorteren | Fostplus

Kringlooptuinieren

Lessenpakket composteren

tekening composterende worm
Composteren is belangrijk om het afvalprobleem onder controle te houden. Kinderen moeten van jongs af aan thuiscomposteren als iets natuurlijk en vertrouwd zien en niet als een modegril. Daarom ook dat dit lespakket een plaats kreeg in het educatief totaalproject van Intradura.

‘Composteren met kinderen: lespakket kleuters’ is digitaal te verkrijgen bij Intradura. Aanvragen kan via mail: afvalpreventie@intradura.be

De natuur voelen en ruiken

Hieronder vind je de ideeën box om zelf aan de slag te gaan met kinderen rond kringlooptuinieren.

pdf bestandIdeeënbox KTactiviteiten scholen.pdf (229 kB)

MOS: project bodemhelden
Afbeeldingsresultaat voor mos duurzame scholen

MOS staat voor milieuzorg op school en is een project van de Vlaamse overheid. MOS helpt  je school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school. Binnen het project bodemhelden kan je werken rond diertjes in je composthoop en bodem.
Meer info: Bodemhelden | MOS

Verkeersveiligheid

Veiligheid op school
els-site-5-800.jpg?1594800545

Onze ophalers worden elke dag geconfronteerd met leerlingen die links en rechts om hen heen fietsen. Dit levert soms gevaarlijke situaties op, daarom willen we onze maatschappelijke rol breder vervullen en verkeersveiligheid aankaarten. 

De VSV heeft verschillende pakketten ontwikkeld om op school of in de schoolomgeving te werken rond verkeersveiligheid. In elk pakket zit kant-en-klaar materiaal om te sensibiliseren of te werken rond een bepaald thema. Scholen kunnen GRATIS van elk pakket één stuk aanvragen per schooljaar.
Meer info: Pakketten | Verkeer op school