Educatief materiaal lager onderwijs

Afval

Onze school houdt het proper
Afbeeldingsresultaat voor mooimakers scholen

Mooimakers organiseert campagnes, voert onderzoek, stimuleert kennisuitwisseling, ondersteunt op een proactieve manier alle actoren die zich engageren in de strijd tegen zwerfvuil en zet zelf aanstekelijke acties op. Maak je leerlingen bewust van zwerfvuil. Organiseer een leuke opruimactie of download een lespakket op maat.
Meer info: Programma | Mooimakers

Zwerfvuil, opruimen en sorteren stimuleren

De educatieve uitwerking bij Schaap zwemt (niet) bevat inspirerende suggesties en bruikbaar materiaal waaronder stickervellen om op een eenvoudige en speelse manier begrip rond zwerfvuil, opruimen en sorteren te stimuleren bij kleuters.
Meer info: Werkboek Schaap | Mooimakers

SorteerGame Intradura
Sorteergame NL - Sorteer jij beter dan ik?

Sinds 1 januari werden de sorteerregels van PMD uitgebreid, vanaf nu mag er veel meer in de blauwe zak. Deze sorteerregels gelden ook voor scholen.
Test de kennis van de leerlingen met onze SorteerGarme. Tijdens het spel zie je wat je goed en fout hebt gedaan met nadien een uitleg waarom het wel of geen PMD is.
Meer info: Sorteergame | Intradura

Beter recycleren

Beter recylcerenDoor goed te sorteren en te recycleren, werken jullie mee aan een betere toekomst. Maar kennen de leerlingen ook de weg die hun gesorteerd verpakkingsafval inslaat? Die eindigt niet in China en noch in de oceaan. Maak gebruik van het Fost Plus filmpje om de leerlingen vertrouwd te maken met de wereld van beter recycleren.
Meer info: Beter recycleren | Fost Plus

Uitleenbaar educatief materiaal
recyclagekoffer

De recyclagekoffer van Fost Plus maakt niet alleen het recyclageproces van glas, papier&karton en PMD duidelijk, maar ook het nut van het juist sorteren. De koffer bevat voor elke soort verpakkingsafval voorbeelden van afval, halffabricaten (tussenproducten in het recyclageproces) en recyclageproducten (voorbeelden van afgewerkte producten van gerecycleerd materiaal). Onlenen kan via mail: afvalpreventie@intradura.be

Scholenprogramma Bebat

Bebat probeert leerkrachten waar mogelijk te ondersteunen met materiaal voor in de les. Ze bieden zowel een scholenprogramma als educatief materiaal aan, waaronder lespakketten voor het lager onderwijs. Hierin worden de geheimen van de batterij uitgelegd, hoe een citroen energie kan opwekken en nog vele andere leuke weetjes! Je kan een gratis bezoek brengen aan Villa Pila, hun educatief huis van de batterij!
Meer info: Scholenprogramma | Bebat

Kringlooptuinieren

Composteren met kinderen
tekening composterende worm

Composteren is belangrijk om het afvalprobleem onder controle te houden. Kinderen moeten van jongs af aan thuiscomposteren als iets natuurlijk en vertrouwd zien en niet als een modegril. Daarom ook dat dit lespakket een plaats kreeg in het educatief totaalproject van Intradura.

‘Composteren met kinderen: lespakket lagere school’ is digitaal te verkrijgen bij Intradura. Aanvragen kan via mail: afvalpreventie@intradura.be

Milieuprojecten op school

GoodSchool DigiTool - GoodPlanet Belgium.PNGHoeveel afval hebben jullie vermeden dit jaar? 'Een gewicht gelijk aan 2 koeien' - zou toch een fijn antwoord zijn? Dat kan, dankzij de GoodSchool Digitool. Daarin kunnen de leerlingen aan de slag om gegevens te verzamelen over energie, water, afval en mobiliteit. Iets abstract wordt zo gemakkelijk te begrijpen. Je zal merken, je impact meten is fijn!
De tool is gemaakt op maat van leerlingen van 8 tot 13 jaar en is gratis.

Les of workshop over kringlooptuinieren

Les of workshop in je school laten doorgaan over composteren, voedselverlies of andere kringlooptuiniertechnieken: Lesaanvraag | Vlaco

MOS: duurzame scholen
Afbeeldingsresultaat voor mos duurzame scholen

MOS staat voor milieuzorg op school en is een project van de Vlaamse overheid. MOS helpt  je school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school. Je kan gratis begeleiding op maat krijgen rond milieu-thema's.
Meer info: Duurzame scholen | MOS

De natuur voelen en ruiken

Creatieve ideeën nodig rond kringlooptuinieren om zelf met de leerlingen aan de slag te gaan vind je hier: pdf bestandIdeeënbox KTactiviteiten scholen.pdf (229 kB)

Verkeersveiligheid

Veiligheid op school
els-site-5-800.jpg?1594800545

Onze ophalers worden elke dag geconfronteerd met leerlingen die links en rechts om hen heen fietsen. Dit levert soms gevaarlijke situaties op, daarom willen we onze maatschappelijke rol breder vervullen en verkeersveiligheid aankaarten. 

De VSV heeft verschillende pakketten ontwikkeld om op school of in de schoolomgeving te werken rond verkeersveiligheid. In elk pakket zit kant-en-klaar materiaal om te sensibiliseren of te werken rond een bepaald thema. Scholen kunnen GRATIS van elk pakket één stuk aanvragen per schooljaar.
Meer info: Pakketten | Verkeer op school