Educatief materiaal secundair onderwijs

OVER AFVAL

Voedselverlies: lessenpakket 'The muffinman'
foto van educatief project: de muffin man

De Muffin man: lesbundel + documentaire (video) 

Het educatief pakket van MOS (Milieuzorg Op School) gebruikt de film ‘de Muffin man’ (37 min) van vzw Singeling als vertrekpunt. Deze documentaire van Jef Maes en Trees Heirbaut schetst een portret van Steven De Geynst. Hij kreeg in eerste aanleg een gevangenisstraf van 6 maanden (voorwaardelijk) voor het “stelen” van muffins uit een afvalcontainer van Carrefour in Rupelmonde. We volgen Steven in zijn strijd tegen voedselverspilling tot in het Hof van Beroep in Gent, waar de vrijspraak volgt. Waarom voedsel weggooien terwijl er zoveel mensen zijn die dat goed kunnen gebruiken? Waarom is het wegnemen van voedsel uit een container een misdaad en het verspillen van eetbaar voedsel niet? Deze film levert een bijdrage in het debat rond een steeds belangrijker maatschappelijk thema: hoe verantwoord omgaan met een kostbaar goed dat voedsel is? Bij deze film hoort een uitgebreide lesbundel met heel wat info rond het thema voedselverlies en een uitgewerkt educatief programma waar je meteen mee aan de slag kan in de les.

Praktisch: Dit lessenpakket kan je aanvragen bij Intradura via het mailadres: afvalpreventie@intradura.be. De bundel wordt je digitaal bezorgt; de DVD kan voor beperkte tijd uitgeleend worden.

Plasticsoep: educatieve film

 

Vertrekkend van een OVAM-presentatie toont het filmpje hoe marien zwerfvuil en de ‘plastic soep’ ontstaat, en wat de impact is op mens en milieu. Het stelt een aantal maatregelen voor en vertelt wat de leerlingen zelf kunnen doen, ook op school. Het wil jonge mensen ook doen nadenken over wat er gebeurt als je afval achteloos weggooit.