Het recyclageproces van: GFT

GFT thuiscomposteren

Je groente-, fruit- en tuinafval kan je zelf gemakkelijk thuis composteren. Ook als je geen tuin hebt. Hoe doe je dat? Ontdek hier hoe je thuis kan composteren. 

GFT composteren in een composteerinstallatie

Hoe verloopt de recyclage van GFT in een composteerinstallatie?

Het GFT dat je aanbiedt voor ophaling wordt gecomposteerd in een industriele composteerinstallatie. Daar ondergaat het 4 stappen:

1. Voorbewerking: het GFT wordt eerst gemengd om een homogene hoop te hebben en het wordt verkleind om een betere en sneller composteerproces te bekomen. Dit wordt dan op hele grote hopen opgehoopt.

2. Het GFT kan nu beginnen composteren. Zuurstof, vocht en temperatuurgehalte wordt opgevolgd en bijgestuurd tijdens dit proces.

3. Narijpingsproces: de compost 3 à 4 maanden laten rusten.

4. Affinage: de compost wordt gezeefd om het afval dat fout in de gft-zak is beland zoals verpakking, snoeischaren, mesjes,... er uit te halen.

Bekijk de video hieronder om meer te weten te komen.

Waarvoor wordt gerecycleerde GFT gebruikt?

Het eindproduct is compost, een bodemverbeteraar die zowel voor particulieren als voor professionele doeleinden kan worden gebruikt. 

Waarom is de recyclage van GFT belangrijk?

Deze afvalstof vormt de basis voor een nieuw en waardevol product, namelijk gft-compost. Dit "zwarte goud" is een milieuvriendelijk kringloopproduct, afkomstig van geautomatiseerde composteerinstallatie.