Het recyclageproces van: papier en karton

Gerecycleerd papier en karton komen we elke dag tegen, van kranten en tijdschriften tot keukenpapier en verpakkingskarton. Ontdek hier op welke manier papier en karton gerecycleerd wordt en bijdraagt aan minder restafval! 

Hoe verloopt de recyclage van papier en karton?

  • Eerst wordt papier en karton gesorteerd volgens kwaliteit. Alles wat geen papier of karton is, wordt hierbij ook verwijderd. Afhankelijk van de kwaliteit, zijn verschillende toepassingen mogelijk, zoals verpakkingsdozen of tijdschriften.

  • Het papier wordt daarna met water vermengd. Zo ontstaat een grijze brij die we pulp noemen. Lak, nietjes, vernis, lijm, plastic en touw worden uit de pulp verwijderd. Voor de productie van bepaalde papiersoorten moet de pulp ook ontinkt en gebleekt worden.

  • Tot slot wordt de pulp geperst en gedroogd en is het klaar voor verdere verwerking.

foto recyclageproces P&KVideo (2:06 min) over de recyclage van papier en karton

Waarvoor wordt het gerecycleerd papier en karton gebruikt?Gereycleerd gezelschapsspel

Gerecycleerd papier en karton kom je elke dag tegen. Kranten en magazines worden gedrukt op gerecycleerd papier. Ook schrijfblokken, schriften, tekenpapier of printpapier zijn vaak gerecycleerd. En ten slotte bevatten ook keukenpapier, toiletpapier en papieren zakdoekjes meestal gerecycleerd papier. Gerecycleerd karton vindt u onder meer terug in verpakkingskarton en kartonnen dozen - alles om dingen op te bergen, te verzenden of te beschermen.

Oud papier en karton wordt simpelweg nieuw papier of karton. Maar hun leven is niet oneindig, want bij elke bewerking daalt de kwaliteit van het materiaal. Na vijf tot zeven keer hergebruiken is het materiaal opgebruikt. Daarom worden steeds nieuwe papiervezels toegevoegd.

Waarom is de recyclage van papier en karton belangrijk?Gerecycleerde krant

Papier en karton recycleren vraagt minder energie dan de productie van nieuw papier en karton. Heel wat recyclagebedrijven leveren bovendien inspanningen om het water dat nodig is tijdens de productie te hergebruiken. Door het recycleren van papier en karton zetten we materialen duurzamer in en verlagen we de CO2-uitstoot.