Thuis composteren

Hoe composteer je?

Thuis zelf composteren bespaart je veel lekkende en geurende gft-zakken en/of ritten naar het recyclagepark voor je groot tuinafval. Bovendien produceer je compost om terug in de tuin te gebruiken. Redenen genoeg dus om een hoekje in je tuin (of terras van een appartement!) op te offeren voor een composteersysteem. Maar welk systeem is het meest geschikt en hoe begin je eraan?

Stap 1:
Bekijk het eerste filmpje 'composteren: basisbegrippen'. Daarin legt Jan Godemont uit:

  • wat je allemaal kan composteren,
  •  hoe composteren in zijn werk gaat
  • en helpt je bij de keuze tussen composteren in een compostvat of in compostbakken.

Stap 2: 
Nadat je de basis hebt gezien, kan je kiezen welk compostsysteem je wilt installeren en bekijk ofwel het filmpje 'composteren in een vat' ofwel 'composteren in bakken'. Op 10 minuten heb je hiermee voldoende informatie om aan de slag te gaan!

Stap 3:
De derde stap is een geschikte locatie kiezen en de aankoop van een compostbak of -vat. Wist je dat heel wat gemeenten deze aankoop subsidiëren. Bekijk dus zeker de website van je gemeente en geniet van zeer democratische prijzen. Een compostbak kan je ook zelf maken met palletten, palen, netten (afsluitingsdraad) of met geweefde wanden. 

compostbak

compostvat

compostbak - zelf maken 2

compostbak - zelf maken

Compostbak via de gemeente Compostvat via de gemeente Zelf compostbakken maken met palletten zelf compostbakken maken uit geweefde wanden
Wil je een compostbak, -vat of gft-emmertje aankopen?

Klik hieronder op jouw gemeente en ontdek wat de gemeente aanbiedt en aan welke gesubsidieerde prijs.

Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Linkebeek, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Wemmel.

 

Hoe compost gebruiken in je tuin?

Compost is een bodemverbeteraar. Dit wil zeggen dat compost de structuur van je bodem beter maakt zodat je bodem luchtiger wordt en meer water vasthoudt. In compost zitten ook voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en calcium die jouw planten nodig hebben om te blijven groeien en bloeien.

Wat is het verschil tussen (kunst)meststoffen en een bodemverbeteraar zoals compost?

Meststoffen geven kort heel veel voedingstoffen aan je plant; compost gaat minder voedingstoffen geven maar wel veel langer. Dat is beter voor jouw planten. 

In het laatste filmpje legt Jan uit op welke verschillende manieren je je compost nuttig kan gebruiken. 

Heb je geen tuin? 

Geen probleem! Composteren kan niet alleen in een tuin maar ook op een terrasje, balkon, garage of zelfs in de kelder. Omdat je composteersysteem niet in contact komt met grond, komen de compostdiertjes niet vanzelf naar je composteerinstallatie toe maar moet je zelf voor compostwormen zorgen. Daarom heten kleine composteersystemen voor 'tuinloze' toepassingen wormenbakken.

Folder over composteren in een wormenbak

Nog een tip: kies niet voor een monobak-systeem. Die kan je moeilijk bijsturen als er een probleem is.

Hulp of praktijkles nodig?

Via deze pagina blijf je op de hoogte van workshops rond kringlooptuinieren in jouw buurt. 

Composteren: basisbegrippen
Composteren in bakken
Composteren in een vat
Compost gebruiken in de tuin