Tuinafval vermijden, 4 gouden tips.

Tuinafval is onlosmakelijk verbonden met een tuin. Een mooie tuin zonder maaisel, blaadjes, snoeihout en andere plantenresten is natuurlijk onmogelijk, maar toch kan je door je tuin slim aan te leggen en te onderhouden, de hoeveelheid afval sterk beperken. We vroegen en kregen advies van onze tuinafvalexpert. 

Begin met mulchmaaien
Onze Vlaamse tuinen bestaan voor een heel groot deel uit gazon. Dat levert zeer veel moeilijk te verwerken grasmaaisel op. De snelste manier om je hoeveelheid tuinafval drastisch te verminderen, is omschakelen naar mulchmaaien. Daarbij wordt het grasmaaisel niet opgevangen, maar fijn versnipperd. Het verteert op de bodem van de grasmat en voedt de bodem. Uit onderzoek blijkt intussen dat mulchmaaien goed is voor de kwaliteit van je gazon. Gemulchmaaide gazons zien er doorlopend groener uit, hebben weinig meststoffen nodig en zijn beter bestand tegen droogte. Mulchmaaien doe je iets vaker, maar omdat je geen afval moet verwijderen, neemt het maaiwerk op jaarbasis evenveel tijd in beslag. Er zijn dus weinig redenen om er niet aan te beginnen… Heb je nog een goede grasmaaier zonder mulchfunctie, dan kan een mulching-kit laten monteren (een aangepast mes en een afsluitstuk voor de maaikamer). Informeer ernaar bij je handelaar in tuinmachines!

minder afval- mulchmaaien

Mulchmaaien doe je met een aangepaste grasmachine

Kies ook bomen en struiken met beperkte snoei
Niet elke struik of boom levert evenveel tuinafval op. Wie onze voortuinen bekijkt, ziet dat veel mensen kiezen voor kleine of uitgeleide bomen, die ze jaarlijks van alle takken ontdoen. Leilindes, dakplatanen, bolcatalpa’s zijn maar enkele voorbeelden. Dat levert elk jaar weer vele busseltjes snoeihout op. Toch zijn er ook kleine bomen en grote struiken, die amper snoei vereisen en uitgroeien tot prachtige exemplaren. Informeer steeds naar de volwassen grootte en de vereiste snoei bij de aankoop van planten. 

minder afval - krentenboompjeklein krentenboompje zonder jaarlijkse snoeibeurt!

 

 

 

 

 

minder afval -boomkeuze              Uitgeleide bomen leveren elk jaar heel wat snoeihout op


Vermijd te sterke groeiers en woekeraars
We zijn vaak ongeduldig en willen snel resultaat, ook in de tuin. Hard groeiende planten, zoals bepaalde coniferenhagen, zijn dan erg aanlokkelijk. Door hun sterke groei leveren ze echter ook meer werk en tuinresten op. Als het even kan, oefen je dus beter wat geduld en kies je voor tragere alternatieven. Ook klimop is een sterke groeier en gaat met gemak 10 meter de hoogte in. Ben je het beu elk jaar twee meter klimop van de gevel te peuteren? Vervang hem door een mooie klimplant, die wat kleiner blijft! 

minder afval- snelgroeiers

Een ligusterhaag groeit eerder snel (links), een taxushaag traag (rechts). 

Ga voor een gevarieerde tuin met strooisellagen
Blaadjes, verhakseld snoeihout, fijn haagscheersel,  halfverteerde compost kan je aanbrengen als strooisellaag bovenop de grond, achter een haag,  aan de voet van een rij bessenstruiken, tussen vaste planten of een heesters bijvoorbeeld.  Die strooisellaag beschermt en verbetert de tuingrond en wordt langzaam door het bodemleven afgebroken. Je kan dus in deze zones regelmatig opnieuw tuinresten kwijt. Bestaat je tuin nu hoofdzakelijk uit gazon, maar wil je in de toekomst een tuin aanleggen? Voorzie dan in je tuinplan voldoende beplantingen waar blaadjes en ander tuinafval kunnen neervallen of als laagje worden aangebracht!

minder afval - mulchen

Mulchen: een organische laag op de bodem leggen om onkruid tegen te gaan en het bodemleven te verrijken

Hulp of praktijkles nodig?

Via deze pagina blijf je op de hoogte van workshops rond kringlooptuinieren in jouw buurt.